Rutin seperti biasa aku bila hujung minggu memasak ler.. start dari makan pagi hingga la malam..sebab my mr.sado & anak2 lebih suka makan makanan aku masak sendiri.. Tapi, korang jangan budget aku ni rajin jer memasak, kadang2 tu pemalas gak masak..sesekali tak salah kan kita tapauuu jer kat kedai.
Ni aku nak kongsi cara aku buat bihun goreng.. ini cara aku masak la..pakai belasah jer janji sedap. Masing2 ada cara masing2 kan??.. so, apa yang ada dalam peti ais tu jer aku belasah dalam kuali..
Bahannya :
BAHAN A
1/2 bungkus bihun
2 1/2 biji bawang besar
4@5 biji bawang putih
sedikit ikan bilis
1cm belacan
sedikit udang kering
5@7 biji cili kering
5 biji cili api
1 biji cili merah
# sila kurangkan cili jika tak mau pedas ya
BAHAN B
Daging siap potong dalam segenggam
Daging siap potong dalam segenggam
2 biji telur ayam
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Sayur sawi
Minyak untuk menumis
BAHAN HIASAN
Daun bawang
bawang goreng
Semua bahan A ni perlu dikisar halus ya...pastu simpan ketepi jab.
Okay jom kita mula masak..
Mula2 panas 2 sudu minyak dalam kuali, kita goreng 2biji telur siap basuh tauu
cenggini rupanya ya.. kacau2 cam nak buat telur hancur tu (tak payah bubuh garam tau!)
Bila dah siap sila ketepikan sebentar
Proses menumis, pakai dalam 4-6 sudu besar minyak (ikut kesuaian korang)
Daging ni balance aku rebus untuk buat sup semalam, aku pakai dalam segenggam. korang hiris siap2 dulu..
.
Tumis Daging + Bahan A + Sos Cili & Sos Tomato hingga pecah minyak. Bubuh garam + gula secukup rasa
Masukkan bihun yang dah siap celur termasuk sayur sawi juga... pastu kacau berhati2 supaya bihun tidak hancur & tidak banyak putus.
Bila bihun dah sebati dengan bahan tumisan, boleh lah korang masukkan telur hancur tadi. Gaul sebati dalam 5 minit.
pastuuuu... ookayyyyyy siap...leh ler angkat dan hiaskan bersama daun bawang + bawang goreng..
ermmm cedappp. Bismillah