PINNED POST

BANYAK ENTRY DIBUANG

RESEPI AYAM MASAK ASAM PEDAS RINGKAS SEDAP MENJILAT JARI


Assalamualaikum readers,
Ini adalah resepi dari air tangan saya sendiri, biasanya masak asam pedas ni lebih kurang sama je ingredients yang biasa uolls buat tu. Saya kurang suka jenis asam pedas berempah, jadi simple je bahan-bahan yang saya gunakan. 
Air tangan setiap orang berbeza kan?..sedap ke tak sedap bergantung cara kita mengolah rasa masakan. Ok, ini resepi dari dapur saya..semoga bermafaat.

Bahan-bahan :
Ayam 1 ekor (potong ikut suka)
*cili kering segenggam (kurangkan jika tak nak pedas)
*belacan secubit kecik (kalau tak ada tak apa)
*serai 2 ulas
*bawang besar merah 3 biji
*bawang putih 6-8ulas
*halia 2cm
*kunyit 2cm
Serai 1 ulas (diketuk)
Tomato 2 biji (potong 2)
Bendi 6-8 biji
Daun kesum
Bunga kantan 1 
Air asam jawa (ikut nak masam mana)
Garam
Gula
Serbuk perasa (jika suka)
Minyak masak untuk menumis

Mesin halus bahan-bahan bertanda *

Cara-caranya :
  1. Tumis serai ketuk dalam 10 saat & masukkan bahan yang dimesin, tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, gaulkan masakan dalam 10minit api sederhana, kemudian masukkan air asam jawa beserta daun kesum & bunga kantan.
  3. Setelah agak menggelegak perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa (jika suka). Akhir sekali masukkan bendi & tomato. 
  4. Jika mahu lebih berkuah, sila tambah air kosong & jangan lupa rasa garam gulanya ya, nanti terlebih cair..tawar pula rasanya.
  5. Ok siap hidangan hari ini.. Selamat mencuba ya. 
Alhamdulillah.



ISI HATI YANG SERING DILIHAT